آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم
 
قالب وبلاگ
لینک دوستان

سیاری از کاربران بر این باور هستند که مطالعه سریعتر یعنی عبور دادن سریع چشم از روی لغات بدون لذت بردن از محتوای متن. در صورتی که مطالعه سریع اگر بر اساس اصول و قواعدش انجام شود بسیار مورد پسند خواهد بود. روش های استاندارد یادگیری مطالعه سریع را در لایوآموز بخوانید.

گام اول: تمرین اندک ولی هر روز

برای این که مهارت خوانش سریع را یاد بگیرید لازم است تا مهارت های بسیاری کسب کنید و کسب این مهارت ها بدون تمرین و تکرار میسر نخواهد بود. بطور مثال تمرین هر روز بین 15 الی 20 دقیقه تأثیر زیادی در کسب مهارت های مطالعاتی شما دارد.

در طول مدت یادگیری خواندن سریع، همیشه به این فکر کنید که سال­ها زمان لازم بود تا شما بتوانید خواندن را یاد بگیرید. پس صبور باشید و به روش های سریع و بدون نتیجه دل نبندید.

بهترین روش برای سنجش پیشرفت شما استفاده از ساعت است. به این صورت که در مدت مشابه، مثلا 20 دقیقه، حساب کنید که چه تعداد لغت می خوانید. از پیشرفت خود پس از مدتی شگفت زده خواهید شد.

گام دوم: با متون آسان شروع کنید

زمانی که آموزش مطالعه سریع را شروع میکنید بهتر این است که با متن های سبک و آسان و روان شروع کنید. متنی که از آن لذت می برید یا ذهن شما آشنایی بیشتری با آن موضوع دارد. این کار را تا زمانی ادامه دهید که توانایی شما در مطالعه سریع بیشتر شود.

رمان ها یا داستان های کوچک با متون روان می توانند برای شروع مناسب باشند. شروع تمرین مطالعه سریع با کتاب های تخصصی مانند فیزیک و فلسفه و... علاوه بر خسته کردن ذهن شما، مسیر پیشرفت را کند و ناهموار می کند.

اولین نشانه از پیشرفت شما در مطالعه سریع، این است که قادر خواهید بود تا در متن کاوش کنید. با چشم خود به جستجوی کلمات بپردازید. در این مرحله قادر خواهید بود تا به سرعت تصمیم بگیرید که هر بخش از متن اهمیت مطالعه دارد یا باید از آن عبور کرد. در این حالت شما می توانید نسبت به انتخاب متون پیچیده تر با جملاتی طولانی تر اقدام کنید.

گام سوم: استفاده از انگشت یا یک علامت مخصوص

در ادامه مشاوره های اساتید برتر لایوآموز، بهتر است بدانید که یکی از روش های بهبود سرعت مطالعه، استفاده از انگشت یا وسایلی مانند خودکار، مداد یا تکه کاغذی به شکل پیکان زیر کلماتی است که در حال مطالعه آن هستید. این کار باعث می شود تا شما متن را گم نکنید و تمرکز شما در مطالعه افزایش پیدا کند. افزایش تمرکز منجر به افزایش سرعت مطالعه خواهد شد.

استفاده از تکنیک فوق نه تنها باعث افزایش تمرکز در مطالعه می شود، بلکه شما می توانید با تنظیم سرعت حرکت دست خود زیر جملات، چشمتان را مجبور به دنباله روی از آن کنید. و این باعث افزایش سرعت مطالعه می شود.

فکر کنید که چشمان شما مانند آهنربایی هستند که تمایل دارند به انگشت یا خودکار زیر جملات بچسبند. پس هر چه علامت زیر متن سریعتر حرکت کند، چشم سریعتر به دنبال آن می رود!

گام چهارم: زمان مطالعه را افزایش دهید

مغز شما به مدت زمانی نیاز دارد تا خود را با ریتم متنی که مطالعه می کنید تطابق دهد. پس در این مرحله دیگر مطالعه متون کوتاه برای شما سودی ندارد. متون طولانی تری انتخاب کنید تا ذهن شما با متن هماهنگ شود و پس از مطالعه چند جمله یا پاراگراف، به افزایش سرعت مطالعه خودتان پی می برید. حداقل زمان برای تطابق مغز با اهنگ متن 15 دقیقه است و این زمان با افزایش تمرین ها کمتر خواهد شد.

گام پنجم: گاهی سرعت مطالعه را کم کنید

علاوه بر مزیت مطالعه سریع در برخی موارد ممکن است نیاز باشد تا سرعت مطالعه خود را کم کنید. یاد بگیرید که برخی جملات ممکن است نیاز به تمرکز بیشتری داشته باشند. پس کاهش موقتی سرعت مطالعه هیچ اشکالی ندارد. ضمن این که برخی متون اصلا قابلیت خوانش سریع ندارند مانند ادبیات کلاسیک، روابط ریاضی و... که حتما باید با تمرکز بالا و کاملا شمرده مطالعه شوند.

گام ششم: کلمه ها را زمزمه نکنید

یکی از عادت های بد در مطالعه ما، مرور لغات با صدای بلند در ذهن است. بسیاری از افراد همزمان که متنی را مطالعه می کنند، آن را با صدای بلند در ذهن خودشان مرور می کنند! حتی در مواردی این کار با حرکت ضعیف لب ها و یا زمزمه ای آهسته همراه است. این یکی از بزرگترین مشکلاتی که است که باعث جلوگیری از مطالعه سریع شما می شود.

البته این نکته را بدانید که مطالعه بلند برای آموزش خواندن به کودکان به شدت توصیه می شود اما روشی برای مطالعه سریع نیست. به این دلیل که سرعت مطالعه شما تا سرعتی که قادر باشید کلمات را تلفظ کنید پایین می آید. ذهن شما صبر می کند تا تلفظ لغت تمام شود و سپس کلمه بعدی را شروع می کند. شما هر چه قدر هم تمرین کنید نمی توانید سرعت ادای لغات را بالا ببرید.

اگر توانستید این عادت را کنار بگذارید، حداقل دو الی سه برابر به سرعت مطالعه خود افزوده اید. برای تمرین ترک این عادت، می توانید لب های خود را حین مطالعه مشغول نگه دارید. مثلا آدامس بجوید یا هر کار دیگری که دهان شما قادر به اثرگذاری در روند مطالعه نباشد. تلاش کنید که لغات را از درون مغز خود نشنوید که البته این تمرین کمی دشوار است. اما با تمرین قابل دستیابی است.

گام هفتم: فقط کلمات کلیدی را بخوانید

یکی دیگر از عادت های غلط در مطالعه، خواندن جملات به صورت لغت به لغت است. باید تلاش کنید بجای خواندن یک کلمه، مجموعه ای از کلمات را بخوانید. بطور مثال، اکثر افراد جمله "این اسب در دشت می دود" را به صورت "این" + "اسب" + "در" + "دشت" + "می دود" می خوانند. ذهن شما قابلیت عجیبی در ایجاد ارتباط بین لغات کلیدی دارد. به این صورت که اگر فقط دو کلمه کلیدی "اسب" و "دشت" را بخوانید ذهن شما به سرعت میان این دو کلمه ارتباط معنا داری ایجاد می کند و شما به راحتی می توانید مفهوم این جمله را درک کنید بدون آن که مجبور به خواندن تمام عبارات جمله باشید. با این کار هم سرعت مطالعه شما بیشتر می شود و هم مغز زمان بیشتری برای استراحت و آماده شدن برای جمله بعدی دارد. با این تمرین سرعت مطالعه شما تا 50 درصد افزایش می یابد.

گام هشتم: از حرکت اضافه چشم جلوگیری کنید

برای آموزش خواندن به کودکان تاکید می کنند که بر روی لغات تمرکز کنید. چشم انسان قادر است تا در هر لحظه حداقل 4 الی 5 لغت را در محدوده تحلیل خود داشته باشد و اگر بخواهید روی هر لغت تمرکز کنید سرعت مطالعه شما کاهش می یابد. سعی کنید عضلات صورت خود را ریلکس کنید و از خیره شدن به یک لغت پرهیز کنید. این کار باعث می شود تا بیشتر صفحه مورد مطالعه را تحت پوشش خود داشته باشید. سعی کنید در هر لحظه حداقل چهار لغت را پوشش دهید و تا این کار انجام نشده سراغ لغت بعدی نروید. در حقیقت مطالعه خود را بجای لغت به لغت، بصورت عبارت به عبارت انجام دهید.

گام نهم: محیط مطالعه را آماده کنید

یک دلیل خیلی ساده برای کاهش سرعت مطالعه این است که افراد می خواهند مطالعه را در محیطی نامناسب انجام دهند. فضای مطالعه باید کاملا متناسب با این کار باشد. عدم وجود صداهای بلند یا المان هایی که منجر به حواس پرتی می شوند به راحتی سرعت مطالعه شما را افزایش خواهند داد. البته جزییات بیشتر محیط پیرامون خود را باید با تجربه پیدا کنید. برخی افراد در محیط آزاد مثلا پارک خلوت یا تراس آپارتمان احساس راحتی می کنند. برخی ترجیح می دهند در اتاق خواب باشند. خودتان می توانید بهترین شرایط را برای مطالعه با

 

تمرکز بالا پیدا کنید. بطور کلی سعی کنید از تلویزیون دور بمانید! محیطی که چند نفر در حال صحبت هستند برای مطالعه مناسب نیست. اگر علاقه به حضور در محیط کاملا ساکت ندارید، می توانید یک موسیقی ملایم که بارها آن را گوش داده اید پخش کنید. موزیکی پخش کنید که ذهن شما به ریتم آن آشنا باشد. پخش موسیقی جدید برای مطالعه اثر خوبی ندارد. به همین دلیل است که صداهایی مثل امواج دریا یا صدای باران باعث حواث پرتی ما نمی شود. اگر تمایل به نشستن دارید از محل راحتی استفاده کنید.

گام دهم: پیش مطالعه کنید

یکی از روش های مفید برای افزایش سراعت مطالعه مرور کلی متن پیش روی شماست. این که با یک نگاه سریع به مضمون کلی متن پی ببرید در تسریع روند مطالعه شما بسیار حائز اهمیت است. شما با یک مرور کلی می توانید تصمیم بگیرید که اصلا این متن باید سریع خوانده شود یا نیاز به مطالعه عمیق دارد.

پشنهاد میشود برای درک بهتر و مرور سریعتر، پاراگراف ابتدایی و انتهایی متن را به همراه جمله اول پاراگراف های میانی بخوانید. در این میان به سرتیترها، موارد شماره گذاری شده، نکته ها و کلماتی با ظاهر متفاوت (دارای فونت ضخیم با اصطلاحاً Bold) نگاهی بیندازید. این کار تمام جزییات متن را در اختیار شما قرار نمی دهد اما اطلاعات کلی مفیدی پیرامون متن بدست می آورید که منجر به تطبیق سریع ذهن شما با محور اصلی جملات خواهد شد. بطور مثال در عبارت "مجموعه لایوآموز برگزار کننده کلاس های آنلاین و مشاوره بهترین منابع کنکور ارشد برق با حضور بهترین اساتید مطرح رشته های مهندسی برق" فقط کافیست کلمات لایوآموز+ارشد برق را بخوانید تا مفهوم اصلی عبارت را درک کنید.

گام یازدهم: جملات ابتدا و انتهای هر پاراگراف را بخوانید

اگر در حال مطالعه یک مقاله هستید، یا کتابی را برای خواندن انتخاب کرده اید، یکی از روش های مناسب برای مطالعه سریع را به شما معرفی می کنیم: در بسیاری از عبارات، نویسنده به تشریح و توضیح اضافه پرداخته است که در حقیقت نیازی به مطالعه تمام آن ها ندارید. خواندن خط به خط یک مقاله برای اولین بار توصیه نمی شود. این تکنیک برای روزنامه ها و مجلات نیز استفاده می شود. با این کار از اصل خبر مطلع می شوید و جزییات بیشتر را (اگر تمایل داشتید) بصورت دقیق تر مطالعه می کنید. امتحان کنید! یک روزنامه بردارید و فقط جملات ابتدایی و انتهایی هر پاراگراف را بخوانید. از حجم اطلاعاتی که بدست می آورید شگفت زده خواهید شد!

 

گام دوازدهم: آنچه که می دانید دوباره نخوانید!

اگر میخواهید در مطالعه سریع پیشرفت خوبی داشته باشید باید یاد بگیرید بخشی از متن که از آن اطلاعات کافی دارید را دوباره مطالعه نکنید و از آن عبور کنید.

می توانید تصمیم بگیرید که بخشی از متن را با تکنیک "کلمات کلیدی" بخوانید و بخشی دیگر را با استفاده از جملات ابتدایی و انتهایی پاراگراف. دلیلی ندارد تمام حجم یک کتاب را مطالعه کنید. بسیاری از کتابها اصلا سطح نوشتاری قابل قبولی ندارند. سعی کنید 10 درصد از یک کتاب را مطالعه کنید. اگر احساس کردید همین مقدار از کتاب برای شما فایده ای ندارد یا برداشت شما این بود که کتاب حاوی مطالب آموزنده ای برای شما نیست، به راحتی کتاب را ببندید و سراغ کتاب دیگری بروید.

 


[ یادداشت ثابت - یکشنبه 01/5/31 ] [ 11:25 عصر ] [ غلامعلی عباسی ] [ نظرات () ]

سیاری از کاربران بر این باور هستند که مطالعه سریعتر یعنی عبور دادن سریع چشم از روی لغات بدون لذت بردن از محتوای متن. در صورتی که مطالعه سریع اگر بر اساس اصول و قواعدش انجام شود بسیار مورد پسند خواهد بود. روش های استاندارد یادگیری مطالعه سریع را در لایوآموز بخوانید.

گام اول: تمرین اندک ولی هر روز

برای این که مهارت خوانش سریع را یاد بگیرید لازم است تا مهارت های بسیاری کسب کنید و کسب این مهارت ها بدون تمرین و تکرار میسر نخواهد بود. بطور مثال تمرین هر روز بین 15 الی 20 دقیقه تأثیر زیادی در کسب مهارت های مطالعاتی شما دارد.

در طول مدت یادگیری خواندن سریع، همیشه به این فکر کنید که سال­ها زمان لازم بود تا شما بتوانید خواندن را یاد بگیرید. پس صبور باشید و به روش های سریع و بدون نتیجه دل نبندید.

بهترین روش برای سنجش پیشرفت شما استفاده از ساعت است. به این صورت که در مدت مشابه، مثلا 20 دقیقه، حساب کنید که چه تعداد لغت می خوانید. از پیشرفت خود پس از مدتی شگفت زده خواهید شد.

گام دوم: با متون آسان شروع کنید

زمانی که آموزش مطالعه سریع را شروع میکنید بهتر این است که با متن های سبک و آسان و روان شروع کنید. متنی که از آن لذت می برید یا ذهن شما آشنایی بیشتری با آن موضوع دارد. این کار را تا زمانی ادامه دهید که توانایی شما در مطالعه سریع بیشتر شود.

رمان ها یا داستان های کوچک با متون روان می توانند برای شروع مناسب باشند. شروع تمرین مطالعه سریع با کتاب های تخصصی مانند فیزیک و فلسفه و... علاوه بر خسته کردن ذهن شما، مسیر پیشرفت را کند و ناهموار می کند.

اولین نشانه از پیشرفت شما در مطالعه سریع، این است که قادر خواهید بود تا در متن کاوش کنید. با چشم خود به جستجوی کلمات بپردازید. در این مرحله قادر خواهید بود تا به سرعت تصمیم بگیرید که هر بخش از متن اهمیت مطالعه دارد یا باید از آن عبور کرد. در این حالت شما می توانید نسبت به انتخاب متون پیچیده تر با جملاتی طولانی تر اقدام کنید.

گام سوم: استفاده از انگشت یا یک علامت مخصوص

در ادامه مشاوره های اساتید برتر لایوآموز، بهتر است بدانید که یکی از روش های بهبود سرعت مطالعه، استفاده از انگشت یا وسایلی مانند خودکار، مداد یا تکه کاغذی به شکل پیکان زیر کلماتی است که در حال مطالعه آن هستید. این کار باعث می شود تا شما متن را گم نکنید و تمرکز شما در مطالعه افزایش پیدا کند. افزایش تمرکز منجر به افزایش سرعت مطالعه خواهد شد.

استفاده از تکنیک فوق نه تنها باعث افزایش تمرکز در مطالعه می شود، بلکه شما می توانید با تنظیم سرعت حرکت دست خود زیر جملات، چشمتان را مجبور به دنباله روی از آن کنید. و این باعث افزایش سرعت مطالعه می شود.

فکر کنید که چشمان شما مانند آهنربایی هستند که تمایل دارند به انگشت یا خودکار زیر جملات بچسبند. پس هر چه علامت زیر متن سریعتر حرکت کند، چشم سریعتر به دنبال آن می رود!

گام چهارم: زمان مطالعه را افزایش دهید

مغز شما به مدت زمانی نیاز دارد تا خود را با ریتم متنی که مطالعه می کنید تطابق دهد. پس در این مرحله دیگر مطالعه متون کوتاه برای شما سودی ندارد. متون طولانی تری انتخاب کنید تا ذهن شما با متن هماهنگ شود و پس از مطالعه چند جمله یا پاراگراف، به افزایش سرعت مطالعه خودتان پی می برید. حداقل زمان برای تطابق مغز با اهنگ متن 15 دقیقه است و این زمان با افزایش تمرین ها کمتر خواهد شد.

گام پنجم: گاهی سرعت مطالعه را کم کنید

علاوه بر مزیت مطالعه سریع در برخی موارد ممکن است نیاز باشد تا سرعت مطالعه خود را کم کنید. یاد بگیرید که برخی جملات ممکن است نیاز به تمرکز بیشتری داشته باشند. پس کاهش موقتی سرعت مطالعه هیچ اشکالی ندارد. ضمن این که برخی متون اصلا قابلیت خوانش سریع ندارند مانند ادبیات کلاسیک، روابط ریاضی و... که حتما باید با تمرکز بالا و کاملا شمرده مطالعه شوند.

گام ششم: کلمه ها را زمزمه نکنید

یکی از عادت های بد در مطالعه ما، مرور لغات با صدای بلند در ذهن است. بسیاری از افراد همزمان که متنی را مطالعه می کنند، آن را با صدای بلند در ذهن خودشان مرور می کنند! حتی در مواردی این کار با حرکت ضعیف لب ها و یا زمزمه ای آهسته همراه است. این یکی از بزرگترین مشکلاتی که است که باعث جلوگیری از مطالعه سریع شما می شود.

البته این نکته را بدانید که مطالعه بلند برای آموزش خواندن به کودکان به شدت توصیه می شود اما روشی برای مطالعه سریع نیست. به این دلیل که سرعت مطالعه شما تا سرعتی که قادر باشید کلمات را تلفظ کنید پایین می آید. ذهن شما صبر می کند تا تلفظ لغت تمام شود و سپس کلمه بعدی را شروع می کند. شما هر چه قدر هم تمرین کنید نمی توانید سرعت ادای لغات را بالا ببرید.

اگر توانستید این عادت را کنار بگذارید، حداقل دو الی سه برابر به سرعت مطالعه خود افزوده اید. برای تمرین ترک این عادت، می توانید لب های خود را حین مطالعه مشغول نگه دارید. مثلا آدامس بجوید یا هر کار دیگری که دهان شما قادر به اثرگذاری در روند مطالعه نباشد. تلاش کنید که لغات را از درون مغز خود نشنوید که البته این تمرین کمی دشوار است. اما با تمرین قابل دستیابی است.

گام هفتم: فقط کلمات کلیدی را بخوانید

یکی دیگر از عادت های غلط در مطالعه، خواندن جملات به صورت لغت به لغت است. باید تلاش کنید بجای خواندن یک کلمه، مجموعه ای از کلمات را بخوانید. بطور مثال، اکثر افراد جمله "این اسب در دشت می دود" را به صورت "این" + "اسب" + "در" + "دشت" + "می دود" می خوانند. ذهن شما قابلیت عجیبی در ایجاد ارتباط بین لغات کلیدی دارد. به این صورت که اگر فقط دو کلمه کلیدی "اسب" و "دشت" را بخوانید ذهن شما به سرعت میان این دو کلمه ارتباط معنا داری ایجاد می کند و شما به راحتی می توانید مفهوم این جمله را درک کنید بدون آن که مجبور به خواندن تمام عبارات جمله باشید. با این کار هم سرعت مطالعه شما بیشتر می شود و هم مغز زمان بیشتری برای استراحت و آماده شدن برای جمله بعدی دارد. با این تمرین سرعت مطالعه شما تا 50 درصد افزایش می یابد.

گام هشتم: از حرکت اضافه چشم جلوگیری کنید

برای آموزش خواندن به کودکان تاکید می کنند که بر روی لغات تمرکز کنید. چشم انسان قادر است تا در هر لحظه حداقل 4 الی 5 لغت را در محدوده تحلیل خود داشته باشد و اگر بخواهید روی هر لغت تمرکز کنید سرعت مطالعه شما کاهش می یابد. سعی کنید عضلات صورت خود را ریلکس کنید و از خیره شدن به یک لغت پرهیز کنید. این کار باعث می شود تا بیشتر صفحه مورد مطالعه را تحت پوشش خود داشته باشید. سعی کنید در هر لحظه حداقل چهار لغت را پوشش دهید و تا این کار انجام نشده سراغ لغت بعدی نروید. در حقیقت مطالعه خود را بجای لغت به لغت، بصورت عبارت به عبارت انجام دهید.

گام نهم: محیط مطالعه را آماده کنید

یک دلیل خیلی ساده برای کاهش سرعت مطالعه این است که افراد می خواهند مطالعه را در محیطی نامناسب انجام دهند. فضای مطالعه باید کاملا متناسب با این کار باشد. عدم وجود صداهای بلند یا المان هایی که منجر به حواس پرتی می شوند به راحتی سرعت مطالعه شما را افزایش خواهند داد. البته جزییات بیشتر محیط پیرامون خود را باید با تجربه پیدا کنید. برخی افراد در محیط آزاد مثلا پارک خلوت یا تراس آپارتمان احساس راحتی می کنند. برخی ترجیح می دهند در اتاق خواب باشند. خودتان می توانید بهترین شرایط را برای مطالعه با

 

تمرکز بالا پیدا کنید. بطور کلی سعی کنید از تلویزیون دور بمانید! محیطی که چند نفر در حال صحبت هستند برای مطالعه مناسب نیست. اگر علاقه به حضور در محیط کاملا ساکت ندارید، می توانید یک موسیقی ملایم که بارها آن را گوش داده اید پخش کنید. موزیکی پخش کنید که ذهن شما به ریتم آن آشنا باشد. پخش موسیقی جدید برای مطالعه اثر خوبی ندارد. به همین دلیل است که صداهایی مثل امواج دریا یا صدای باران باعث حواث پرتی ما نمی شود. اگر تمایل به نشستن دارید از محل راحتی استفاده کنید.

گام دهم: پیش مطالعه کنید

یکی از روش های مفید برای افزایش سراعت مطالعه مرور کلی متن پیش روی شماست. این که با یک نگاه سریع به مضمون کلی متن پی ببرید در تسریع روند مطالعه شما بسیار حائز اهمیت است. شما با یک مرور کلی می توانید تصمیم بگیرید که اصلا این متن باید سریع خوانده شود یا نیاز به مطالعه عمیق دارد.

پشنهاد میشود برای درک بهتر و مرور سریعتر، پاراگراف ابتدایی و انتهایی متن را به همراه جمله اول پاراگراف های میانی بخوانید. در این میان به سرتیترها، موارد شماره گذاری شده، نکته ها و کلماتی با ظاهر متفاوت (دارای فونت ضخیم با اصطلاحاً Bold) نگاهی بیندازید. این کار تمام جزییات متن را در اختیار شما قرار نمی دهد اما اطلاعات کلی مفیدی پیرامون متن بدست می آورید که منجر به تطبیق سریع ذهن شما با محور اصلی جملات خواهد شد. بطور مثال در عبارت "مجموعه لایوآموز برگزار کننده کلاس های آنلاین و مشاوره بهترین منابع کنکور ارشد برق با حضور بهترین اساتید مطرح رشته های مهندسی برق" فقط کافیست کلمات لایوآموز+ارشد برق را بخوانید تا مفهوم اصلی عبارت را درک کنید.

گام یازدهم: جملات ابتدا و انتهای هر پاراگراف را بخوانید

اگر در حال مطالعه یک مقاله هستید، یا کتابی را برای خواندن انتخاب کرده اید، یکی از روش های مناسب برای مطالعه سریع را به شما معرفی می کنیم: در بسیاری از عبارات، نویسنده به تشریح و توضیح اضافه پرداخته است که در حقیقت نیازی به مطالعه تمام آن ها ندارید. خواندن خط به خط یک مقاله برای اولین بار توصیه نمی شود. این تکنیک برای روزنامه ها و مجلات نیز استفاده می شود. با این کار از اصل خبر مطلع می شوید و جزییات بیشتر را (اگر تمایل داشتید) بصورت دقیق تر مطالعه می کنید. امتحان کنید! یک روزنامه بردارید و فقط جملات ابتدایی و انتهایی هر پاراگراف را بخوانید. از حجم اطلاعاتی که بدست می آورید شگفت زده خواهید شد!

 

گام دوازدهم: آنچه که می دانید دوباره نخوانید!

اگر میخواهید در مطالعه سریع پیشرفت خوبی داشته باشید باید یاد بگیرید بخشی از متن که از آن اطلاعات کافی دارید را دوباره مطالعه نکنید و از آن عبور کنید.

می توانید تصمیم بگیرید که بخشی از متن را با تکنیک "کلمات کلیدی" بخوانید و بخشی دیگر را با استفاده از جملات ابتدایی و انتهایی پاراگراف. دلیلی ندارد تمام حجم یک کتاب را مطالعه کنید. بسیاری از کتابها اصلا سطح نوشتاری قابل قبولی ندارند. سعی کنید 10 درصد از یک کتاب را مطالعه کنید. اگر احساس کردید همین مقدار از کتاب برای شما فایده ای ندارد یا برداشت شما این بود که کتاب حاوی مطالب آموزنده ای برای شما نیست، به راحتی کتاب را ببندید و سراغ کتاب دیگری بروید.

 


[ یادداشت ثابت - یکشنبه 01/5/31 ] [ 11:25 عصر ] [ غلامعلی عباسی ] [ نظرات () ]

.

آیا شما عاشق کتاب‌خوانی و یادگیری مطالب جدید هستید؟ آیا هر روز در محل کارتان مجبورید اسناد بسیاری را مطالعه کنید؟ آیا تابه‌حال اندیشیده‌اید که چگونه می‌توانید این کارها را چند برابر سریع‌تر انجام دهید و یا به‌اصطلاح چگونه می‌توانید تندخوانی کنید؟
تندخوانی مسئله‌ای است که در سال‌های اخیر موردتوجه افراد زیادی قرارگرفته است. انسان همیشه به دنبال ترفندهایی است که کارهای کارآمد را در زمان کوتاه انجام دهد. با یادگیری روش‌های تندخوانی، شما با سرعت قابل‌توجهی اطلاعات را پردازش می‌کنید و کارهایتان را سریع‌تر انجام می‌دهید.
گوگل برای تندخوانی روش‌های متعددی را پیشنهاد کرده است، که اکثر آن‌ها هماهنگی چشم و ذهن و خواندن خطوط به‌طور هم‌زمان در هنگام مطالعه را شامل می‌شود. در این‌گونه 
روش‌های تندخوانی شما باید بیاموزید که شیوه‌ روخوانی خود را با روش‌هایی که گفته شد تطبیق دهید و این کار کمی سخت است.
ما در این مقاله سعی کرده‌ایم به بررسی چند تکنیک متفاوت بپردازیم. روش‌های تندخوانی که در ادامه آن‌ها را بیان می‌کنیم، نیازی به تغییر روش روخوانی شما ندارد. شما می‌توانید با همان روشی که از کودکی آموخته‌اید به مطالعه بپردازید و با استفاده از این چند تکنیک به تندخوانی دست پیدا کنید. این
5 روش تندخوانی بدون تغییر در شیوه‌ خواندن شما انجام می‌شوند؛ اما می‌توانند در زمان کمتر، اطلاعات را تمام و کمال به شما منتقل کنند.

1. هنر پرش را بیاموزید

2. افکارتان را متمرکز کنید

3. تکرار کلمات را متوقف کنید

4. یک هدف تنظیم کنید

5. مهم‌ترین اطلاعات را استخراج‌کنید

 

بررسی 5 مورد از روش‌های تندخوانی

بزرگ‌ترین مانعی که پیش روی ماست، تصور غلطی است که ما هنگام مطالعه داریم. ما معتقدیم که باید هر کلمه از کتاب یا مقاله را بخوانیم تا بتوانیم آن را درک کنیم. فرق نمی‌کند این کار را چقدر سریع انجام دهیم، اما ما برای خواندن هر کلمه فرصت نداریم.
در دوران مدرسه آموختیم که باید خط به خط کتاب را حفظ باشیم، زیرا قرار است آن را امتحان بدهیم؛ اما در حال حاضر تلاش برای به خاطر سپردن همه‌ چیزهایی که می‌خوانید، فقط اتلاف وقت است. چنین اطلاعاتی در حافظه‌ کوتاه‌مدت ما ذخیره می‌شوند و خودبه‌خود بعد از چندین روز به دست فراموشی سپرده می‌شوند. اکنون زمان آن رسیده که این‌گونه تصورهای غلط را کنار بگذاریم و مطالعه کردن را هک کنیم.

1) هنر پرش را بیاموزید

 مغز انسان می‌تواند بدون نیاز به خواندن تک‌تک کلمات موضوع کتاب یا مقاله را درک کند. هنگامی‌که بدانید در حال خواندن چه موضوعی هستید، می‌توانید باکمی جست‌وخیز، مفهوم کل کتاب را درک کنید. به‌عنوان‌ مثال هنگامی‌که یک کتاب غیرداستانی می‌خوانید، اول به سراغ مقدمه بروید تا به یک درک کلی برسید و پیام کتاب را دریافت کنید. سپس به سراغ عنوان‌ها و توضیحات درج‌شده در زیر عنوان‌ها بروید. در آخر جمله‌ اول و آخر هر پاراگراف را بخوانید. این روش به شما کمک می‌کند که از طریق تندخوانی، متن را سریع‌تر درک کنید و هم‌چنین 40 درصد از اطلاعات حیاتی را به دست آورید. این روش یکی از بنیادی‌ترین روش‌های تندخوانی است.

 

 

شما می‌توانید یک کتاب را با دو برابر سرعت دیگران بخوانید؛ به این شکل که اول، ابتدای کتاب و سپس انتهای آن را مطالعه کنید و بعدازآن مهم‌ترین قسمت‌ها را مطالعه کنید.

 

 

2) افکارتان را متمرکز کنید

این‌یک عادت بسیار غلط است که ما هنگام مطالعه به موضوعات متفرقه و عجیب‌وغریب فکر می‌کنیم. این‌گونه ذهن ما سرگردان می‌شود و متمرکز نمی‌ماند. این پراکندگی افکار ذهنی، کاری است که همه‌ ما بدون آنکه متوجه باشیم انجام می‌دهیم و راهی برای متوقف کردن آن وجود ندارد؛ اما می‌توانیم از این پراکندگی در جهت تندخوانی بهره ببریم. به این‌گونه که هنگام مطالعه، ذهن خود را به سمت آنچه مطالعه می‌کنید، هدایت کنید. سعی کنید کلماتی را که می‌خوانید به تجربه‌های زندگی خود مرتبط کنید.
به‌عنوان‌ مثال اگر مقاله‌ای در مورد مقابله با استرس می‌خوانید سعی کنید بر دورانی که خودتان استرس زیادی را متحمل می‌شدید، تمرکز کنید. به‌این‌ترتیب شما باعث ایجاد ارتباط بین مغز خود و چیزی که می‌خوانید می‌شوید و آن را آسان‌تر به خاطر می‌سپارید.
این‌یکی دیگر از روش‌های تندخوانی موثر است که به‌طور شگفت‌انگیزی سرعت تندخوانی را بالا می‌برد.

3) تکرار کلمات را متوقف کنید

 

پژوهش‌ها نشان داده است که انسان می‌تواند 150 کلمه در دقیقه را بیان کند. این در حالی است که ذهن انسان می‌تواند تا 400 کلمه را در دقیقه پردازش نماید. هنگامی‌که شما در زمان مطالعه هر کلمه را در ذهن خود تکرار می‌کنید فقط باعث پایین آمدن سرعت مطالعه‌ خود می‌شوید. این عادت را متوقف کنید و سعی کنید به‌جای ورود تک‌تک کلمات فقط اجازه‌ ورود موضوعات و عنوان‌های مهم را به مغز خود صادر کنید. این‌گونه موفق به خواندن 400 کلمه در دقیقه خواهید شد و یک گام دیگر در تندخوانی برداشته‌اید.

4)یک هدف تنظیم کنید

یک هدف برای نوع اطلاعاتی که می‌خواهید پس از تندخوانی به دست آورید، تعیین کنید و از خود بپرسید:

  • چرا این را می‌خوانم؟
  • چرا به این اطلاعات نیاز دارم؟
  • چگونه می‌توانم از آن استفاده کنم؟

اگر در دانشگاه هستید و درباره‌ یک موضوع امتحان دارید، به جای تمرکز بر کتاب‌ها، روی جزوه‌های دست‌نویستان که از روی صحبت‌های استاد نکته برداشته‌اید تمرکز کنید. یا اگر در حال مطالعه‌ یک کتاب تناسب‌اندام هستید و می‌خواهید مطابق آن به‌تناسب اندام برسید، فقط کافی است قسمت‌هایی را که روش‌های مختلف تناسب‌اندام را بررسی کرده بخوانید؛ اما این بدین معنا نیست که قسمت‌های دیگر را دور بریزید. با این روش خواندنتان را اولویت‌بندی می‌کنید تا از زمان به‌درستی بهره ببرید و بدون آنکه تغییری در روش خواندنتان به وجود آورید، به تندخوانی دست پیدا می‌کنید.

5) مهم‌ترین اطلاعات را استخراج‌کنید

درست است که ما مجبور نیستیم همه‌چیز را به خاطر بسپاریم، اما درعین‌حال می‌خواهیم به مهم‌ترین چیزها توجه کنیم . به همین دلیل ما نیاز به یک سیستم بازیابی داریم که به ما کمک کند تا اطلاعاتی را که به آن نیاز داریم، بازیابی کنیم. راه‌اندازی یک سیستم بازیابی، یک انتخاب کاملا شخصی است. عده‌ای ترجیح می‌دهند تا اطلاعات مهم را در دفترچه یادداشت خود بنویسند و بعضی دیگر از آن عکس می‌اندازند. بهترین روش برای بازیابی اطلاعات، هایلایت کردن (برجسته‌سازی ) است. شما می‌توانید نکات مهم را هایلایت کنید و همان‌طور که به هر صفحه نگاه می‌اندازید، نکات مهم آن صفحه را به‌راحتی به یادآورید. داشتن یک سیستم بازیابی، فشار ذخیره‌سازی اطلاعات را کاهش می‌دهد و به شما کمک می‌کند تا یک تندخوانی موثر داشته باشید.

اکثر مردم مطالعه را یک سرگرمی نمی‌دانند، اما به‌هرحال برای کسب دانش و رشد خود به آن نیاز دارند. شما ممکن است روش‌های متفاوتی مانند فایل‌های صوتی یا تصویری، برای یادگیری داشته باشید؛ اما نمی‌توانید به‌طورکلی مطالعه را کنار بگذارید. پس تندخوانی کار شما راحت‌تر می‌کند.
تحقیقات نشان داده‌اند که ذهن انسان فقط برای یک مدت کوتاه می‌تواند روی یک موضوع تمرکز کند. شما با استفاده از روش‌های تندخوانی می‌توانید حداکثر بهره‌وری را از ذهن خود در این زمان کوتاه داشته باشد.

 

 

وودی آلن در رابطه با کسب دانش روش‌های تندخوانی می‌گوید:

من یکی از روش‌های تندخوانی را آموختم و توانستم کتاب جنگ و صلح را در 12 دقیقه بخوانماین کتاب در رابطه با روسیه بود.

 


[ یادداشت ثابت - یکشنبه 01/5/31 ] [ 11:24 عصر ] [ غلامعلی عباسی ] [ نظرات () ]

 

1-  روش پس ختام :

این روش یکی از مهمترین و معروفترین روش های بهسازی حافظه است که شامل شش مرحله می باشد :  ” پیش خوانی ، سؤال کردن ، خواندن  ، تفکر ، از حفظ گفتن و مرور کردن “.

–  مرحله پیش خوانی :

در این مرحله ، کتاب یا مطلب به صورت یک مطالعه اجمالی و مقدماتی مطالعه می شود. از جمله موارد این مرحله ؛ خواندن عنوان فصل ها،  خواندن سطحی فصل ، توجه به تصاویر ، بخشهای اصلی و فرعی و خلاصه فصل ها می‌باشد. هدف در این مرحله ؛ یافتن یک دید کلی نسبت به کتاب و ارتباط دادن بخشهای مختلف کتاب با یکدیگر می‌باشد.

مرحله سؤال کردن :

پس از مطالعه اجمالی موضوعات و نکات اصلی، به طرح سؤال در مورد آنها بپردازید. این کار باعث افزایش دقت و تمرکز فکر و سرعت و سهولت یادگیری می‌گردد.

مرحله خواندن :

در این مرحله ، به خواندن دقیق و کامل مطالب کتاب پرداخته که هدف ؛ فهمیدن کلیات و جزئیات مطالب و نیز پاسخگویی به سؤالات مرحله قبل می‌باشد. در مرحله خواندن ، برای فهم بهتر مطالب می‌توان از کارهایی مثل یادداشت برداری ، علامت گذاری و خلاصه نویسی بهره برد.

مرحله تفکر :

در این مرحله، هنگام خواندن، ساختن سؤال ها و ایجاد ارتباط بین دانسته‌های خود ، درباره مطلب فکر کنید.

مرحله از حفظ گفتن :

در این مرحله ، باید از حفظ و بدون مراجعه به کتاب ، به یادآوری مطالب خوانده شده پرداخت و بار دیگر به سؤالاتی که خود فرد طرح کرده پاسخ دهد. مرحله از حفظ گفتنی در پایان هر بخش انجام می‌گیرد و وقتی بخشهای یک فصل به اتمام رسید به مرحله بعد ، یعنی مرور کردن یا آزمون وارد می‌شویم.

مرحله مرور کردن :

این مرحله که مرحله آزمون نیز می‌باشد، در پایان هر فصل انجام می‌گیرد. در اینجا به مرور موضوعات اصلی و نکات مهم و نیز ارتباط مفاهیم مختلف به یکدیگر پرداخته و در صورت برخورد با موضوعات مورد اشکال به متن اصلی یا مرجع مراجعه شود. یکی از راههای کمک به این مرحله ، پاسخگوئی به سؤالات و تمرینات پایان فصل است. اجرای این مرحله می‌تواند مقداری از اضطراب امتحان را کاهش دهد.

***

2روش دقیق خوانی :

هدف این مرحله ؛ نگهداری مطالب کامل و دقیق درک شده و به صورتی سازمان یافته و منظم در حافظه است. برخی از فنون و روش های موجود که می‌تواند به روش دقیق خوانی کمک کند عبارتند از : تکنیک سازماندهی مطالب، تکنیک خلاصه برداری و تکنیک علامت گذاری در متن.

الف ـ  تکنیک خلاصه برداری :

به نوشتن عبارت ، مفاهیم و موضوعات کلیدی متن پرداخته ، بطوری که در مرور مطالب ، با نگاه کردن و خواندن خلاصه‌ها ، همه مطالب خوانده شده را یادآوری کند. یک روش بسیار مطلوب این است که از خلاصه‌ها نیز دوباره خلاصه برداری شود.

ب ـ تکنیک سازماندهی مطالب :

این تکنیک باعث افزایش درک و سرعت یادگیری و سهولت در بازیابی مطالب آموخته شده می‌شود. برای سازماندهی مطالب ، استخراج 3 بخش از متن اصلی مورد مطالعه لازم است که عبارتند از :

1- موضوع اصلی (  موضوعی که تمامی مطالب را در بر می‌گیرد و بقیه مطالب حول و حوش آن می‌چرخد. )

2- نکته‌های اصلی ( خطوط و اندیشه‌های اصلی و مهم هستند که در مجموع موضوع اصلی را می‌سازند و از صراحت بیشتری برخوردار است. )

3- نکات جزئی ( اطلاعات جزئی‌تری هستند که به صورت مثال ها ، نمونه‌ها ، عکس و تصویر اطلاعات واقعی مطرح می‌گردند. )

ج ـ تکنیک علامت گذاری در متن :

در این تکنیک ، علامتهایی را بر روی متن اصلی انجام داده ، از قبیل علامت گذاری به شکلهای مختلف در متن ، خط کشیدن زیر عبارات مهم ، حاشیه نویسی و … ، این موارد بسته به سلیقه‌های افراد متفاوت می‌باشد. اما نکته مهمی که در هر نوع علامت گذاری حائز اهمیت است این که ؛ بهتر است همانند تکنیک سازمان دهی ، مطالب را در سه دسته مجزا ( موضوع اصلی ، نکته اصلی ، موارد جزئی ) قرار داده و آنها را با علامت های مختلف نشان دهید.

 چند توصیه مهم :

1-    حداکثر زمانی که افراد می توانند فکر خود را بروی موضوعی متمرکز کنند، بیش از 30 دقیقه نیست، یعنی باید سعی شود حدود 30دقیقه بروی یک مطلب تمرکز نمود و یا مطالعه داشت و حدود 10 الی 15 دقیقه استراحت نمود سپس مجدداً با همین روال ،  مطالعه را ادامه داد.

2-    پیش از مطالعه ، از صرف غذاهای چرب و سنگین خودداری کنید و چند ساعت پس از صرف غذا مطالعه نمائید چون پس از صرف غذای سنگین بیشتر جریان خون متوجه دستگاه گوارش می شود تا به هضم و جذب غذا کمک کند و لذا خونرسانی به مغز کاهش می یابد و از قدرت تفکر و تمرکز کاسته می شود . از مصرف دارو ، غذاهای قندی ، نوشابه های گازدار و … که قدرت ادراک و تمرکز را کم می کند، بپرهیزید.

3-  ذهن آدمی با هوش است ، اگر یادداشت بردارید خود را راحت از حفظ و به یادسپاری مطالب می کند و نیز همزمان نمی توانید هم مطلبی را بنویسید و هم گوش دهید. پس در حین مطالعه ، ابتدا یادداشت برداری ننمائید.

4-   ” اصلاح و تغییر عادتها و شیوه های غلط در مطالعه ” به عنوان یکی از شرایط مطالعه صحیح است ، برای آنکه مطلبی کاملا آموخته شده و با اندوخته‌های قبلی ، پیوند یابد، باید حتماً معنا داشته باشد، در این صورت ، احتمال یادگیری بیشتر ، و احتمال فراموشی کمتر خواهد شد. اولین قدم در این راستا آن است که با اندکی تفکر ، عادتهای نامطلوب خود را در مطالعه یافته و سپس عادتهای مطلوب جایگزین آن گردد.

5-  حذف عوامل مزاحم فکری هم در مطالعه، دارای اهمیت ویژه ای در میزان یادگیری است ؛ مواردی که بخش زیادی از وقت و فعالیت ذهنی را به خود مشغول می‌دارند که هیچ رابطه ای با موضوع مطالعه ندارند، مانند : رفتار معلمان ، شوخی ها و برخوردهای دانش آموزان و همکلاسی ها ، خیال پردازی ها و آرزوها ، مشکلات و … ، اینها برخی از موضوعاتی هستند که موقع مطالعه اگر به آنها فکر شود از کارآیی مطالعه می‌کاهد. بنابراین توصیه کلی این است که ذهن خود را از افکار مختلف پاک کنید تا بر روی موضوع مورد مطالعه تمرکز نمایید و اگر دیدید که در این زمان ، نمی توانید تمرکز لازم را داشته باشید ، مطالعه را کنار بگذارید و زمانی مطالعه را شروع کنید که سرحال، علاقمند و متمرکز هستید.


[ یادداشت ثابت - یکشنبه 01/5/31 ] [ 11:22 عصر ] [ غلامعلی عباسی ] [ نظرات () ]

مقدمه :

    کتاب، دروازه ای به سوی جهان گسترده دانش و معرفت است و کتاب خود، یکی از بهترین ابزارهای کمال بشری است. کسی که با این دنیای زیبا و زندگی بخش  ارتباط ندارد، از مهم ترین دستاورد انسانی و نیز از بیشترین معارف الهی و بشری محروم است. بزرگترین خسارت در هر جامعه ای ، سروکار نداشتن افراد آن با کتاب است و برای هر فردی هم از بزرگترین توفیقات ؛ همراهی و مأنوس بودن با کتاب و بهره گیری از آن از طریق مطالعه است.

    بهرحال یادگیری هم مسئله مهمی همراه با مطالعه است که در سراسر طول زندگی انسان بویژه در دوران دانش آموزی اهمیت زیادی دارد. چرا که دانش آموزان همیشه در معرض امتحان قرار دارند و موفقیت در آن آرزوی بزرگشان است ، پس یادگیری نتیجه مطالعه است و فقط مطالعه صحیح می تواند بهترین نتیجه و یادگیری را به همراه داشته باشد ، لذا در این پژوهش ناچیز، به بررسی ” روش های صحیح مطالعه ” پرداخته شده و امیدوارم قدمی کوچک در راستای کسب و ارتقاء علم و دانش باشد.

* پیشگفتار :

    بارها شنیده ایم که دانش آموزی می گوید : ” دیگر حال و حوصله خواندن این کتاب را ندارم . ” ، ”  آنقدر از این کتاب خسته شده ام که … . ” ، ” هرچقدر میخوانم ، کمتر یاد می گیرم. ” ، ” هر چه خواندم و تکرار کردم ، ولی باز هم یاد نگرفتم. ” ، ” همه کتابها را می‌خوانم، اما موقع امتحان آنها را فراموش می‌کنم. ” ، ” من استعداد درس خواندن را ندارم ، چون با اینکه همه مطالب را می‌خوانم ، اما همیشه نمراتم پایین است. ” و …

چرا ؟ آیا برای یادگیری درس ؛ باید 10 بار کتاب را خواند؟ باید دروس خود را پشت سرهم مرور کرد ؟ باید ده ها بار درس را تکرار کرد ؟

    اگر چنین باشد ، مطالعه کاری سخت و طاقت فرسا است. اما واقعیت چیزی دیگر است. واقعیت آن است که این گروه از دانش آموزان ، روش صحیح مطالعه را نمی دانند، چرا که یادگیری و مطالعه ، رابطه ای تنگاتنگ و مستقیم با یکدیگر دارند و برای افزایش میزان یادگیری باید قبل از هرچیز ، مطالعه ای صحیح داشت

     بنابراین قبل از اینکه خود را به نداشتن استعداد درس خواندن ، کمبود هوش ، کمبود علاقه ، عدم توانایی و سایر موارد محکوم کنیم ، بهتر است نواقص خود را در مطالعه کردن بیابیم و به اصلاح آنها بپردازیم. در اینصورت به لذت درس خواندن پی خواهیم برد.

    بسیاری از اینگونه مشکلات به نداشتن یک روش صحیح برای مطالعه باز می‌گردد. عده‌ای فقط به حفظ کردن مطالب اکتفا می‌کنند، بطوری که یادگیری معنا و مفاهیم را از نظر دور می‌دارند. این امر موجب فراموش شدن مطالب بعد از مدتی می‌شود، در واقع آنچه اهمیت دارد یادگیری معنا و مفهوم است، چیزی که نمی‌توانیم و نباید از آن دور باشیم.

     مطالعه صحیح ، نیازمند بکارگیری روش های صحیح و استاندارد مطالعه ، انتخاب زمان و مکان و ایجاد شرایط مناسب است تا باعث افزایش یادگیری ، موفقیت بیشتر و جلوگیری از اتلاف وقت و خستگی شود.

تعریف مطالعه :

قبل از انجام هر کاری باید بدانیم معنی و هدف از انجام آن کار چیست ؟ برای آشنایی با مطالعه هم باید بدانیم مطالعه اصلاً به چه معناست ؟

لغت نامه دهخدا ، ” مطالعه ” را ؛ ” نگریستن به هر چیز برای واقف شدن به آن و تا?مل و تفکر و اندیشه ” و ” نظر به دقت ” معنی نموده است.

و در موارد دیگری ، مطالعه اینگونه تعریف شده است :

جریانی است که طی آن شخصی مطلبی را از نوشته یا موضوعی دریافت می‌کند. “

مطالعه ( study ) ؛ یک فرآیند شرطی و اکتسابی جهت افزایش معلومات است. “

( فرآیند: یعنی کاری مرحله به مرحله / روند : یعنی مطالعه باید دارای ‌بخش‌های مختلفی مثل ایجاد آمادگی، پیش‌مطالعه و … باشد / شرطی: یعنی اینکه این کار، شرایطی دارد. مهم ترین این شرایط « عادت کردن» در طول سال تحصیلی به یک روش خاص مطالعه است. / اکتسابی : یعنی چیزی که به دست می آوریم و می آموزیم. )

 مطالعه صحیح :

مطالعه صحیح و سودمند ؛ مطالعه ای است که بوسیله آن ( با بهره گیری از استانداردها، شرایط و روش های صحیح مطالعه ) بالاترین مقدار ممکن از مطالب مطالعه شده را فرا می گیریم.

مطالعه صحیح ، یعنی ؛ یعنی بهره وری و یادگیری بیشتر از مطالعه با بکارگیری شرایط مطالعه. “

مزایای شیوه صحیح مطالعه :

مطالعه صحیح ، چهار مزیت عمده زیر را در پی دارد :

1-     زمان مطالعه را کاهش می دهد./2-     میزان یادگیری را افزایش می دهد./3-     مدت نگهداری مطالب در حافظه را طولانی تر می کند.

4-     به خاطر سپاری مطالب را آسان تر می سازد.

اقسام مطالعه :

1-      مطالعه برای افزایش کردن علم و دانش و آگاهی./2-      مطالعه برای سرگرمی و پرکردن اوقات بیکاری و فراغت./3-      مطالعه برای پیداکردن پاسخ سوالات.

گروه های مطالعه کننده :

1-      گروه اول ؛ کسانی که با صدای بلند مطالعه می‌کنند.

2-      گروه دوم ؛ کسانی  که با زمزمه مطالعه می‌کنند.

3-      گروه سوم ؛ کسانی است که با چشمانشان می‌خوانند. ( گروه صامت خوان و بی صدا )

     ویژگی و برتری کار گروه سوم این است که مزاحم دیگران نمی‌شوند، از مطالعه خسته نمی‌شوند، چون خوب می‌توانند حواس خود را جمع کنند در نتیجه بهتر یاد می‌گیرند، در وقت کمتر هم مطالب بیشتری را می‌خوانند ولی عیوب دو گروه اول و دوم این است که مزاحم دیگران می‌شوند، در وقت بیشتری مطالب کمتری را می‌خوانند، چون انرژی بیشتری مصرف می‌کنند زود خسته می‌شوند.

شرایط مناسب مطالعه و عوامل مؤثر در یادگیری :

    شرایط مناسب مطالعه و عوامل مؤثر در یادگیری ؛ مواردی هستند که با دانستن ، بکارگیری و یا فراهم نمودن آنها ، می توان درس خواندن را آغاز و مطالعه ای بهتر ، فعالتر و مفیدتر با بازدهی ، بهره وری و نتیجه بالاتر و بیشتر داشت و در واقع این شرایط به ما می آموزند که قبل از شروع مطالعه چه اصولی را به کار گیریم؟، در حین مطالعه چه مواردی را فراهم سازیم؟ و چگونه به اهداف مطالعاتی خود برسیم؟ :

1-        داشتن هدف و انگیزه.

2-        آمادگی و میل داشتن به یادگیری.

3-        مکان مناسب مطالعه

4-        زمان مناسب مطالعه

5-        آغاز درست ( برای موفقیت در مطالعه ، باید مطالعه را درست آغاز کنید. )

6-        برنامه ریزی ( یکی از عوامل اصلی موفقیت، داشتن برنامه منظم است. )

7-        نظم و ترتیب

8-        حفظ آرامش ( آرامش ، ضمیر ناخود آگاه را پویا و فعال می کند. )

9-        سلامتی و تندرستی ( عقل سالم در بدن سالم است. )

10-       وضعیت مناسب و راحت جسمی هنگام مطالعه.

11-       تغذیه مناسب.

12-       استراحت و خواب کافی ( خواب ، فراگیری و حافظه را تقویت می کند. )

13-       ورزش قبل از مطالعه صبح ها.

14-       توجه به درک صحیح و کامل مطلب.

15-       استفاده صحیح و بهینه از وقت و فرصت.

16-       استفاده از روش صحیح و استانداردهای مطالعه.

17-       اصلاح و تغییر عادتها و شیوه های غلط در مطالعه.

18-       تمرکز حواس.

19-       حذف عوامل مزاحم فکری و رفع مشغولیتهای ذهنی در مطالعه.

20-       یادداشت برداری و نوشتن نکات مهم ( تا در زمانی کوتاه از روی یادداشت های خود مطالب را مرور کرد. ) ، خواندن بدون یادداشت برداری ، یک علت مهم فراموشی است.

21-       … .

چند توصیه مهم برای آغاز مطالعه :

ابتداء ، چند توصیه مهم برای آغاز یک مطالعه را بیان می کنیم :

–     خود را مقید به مطالعه ( حتماً ) مقدار معینی از یک کتاب ننماییم./     عمیق و با فکر و درک مطالعه کنیم./     از انجام کارهای جانبی دیگر در موقع مطالعه خودداری کنیم./     هیچ وقت با شکم و معده پر و یا خالی مطالعه نکنیم./     فاصله چشمان تا کتاب حداقل 40 سانتی متر باشد.-     پشتمان نباید خم شود. برای این کار بهتر است بر روی میز و صندلی مطالعه کنیم./     در حال درازکش نباید مطالعه کنیم.

انواع روش های معمول در مطالعه :

هشت روش معمول مطالعه به این شرح است :

1-      روش پس ختام./2-      روش دقیق خوانی /3-      خواندن بدون نوشتن./4-      خط کشیدن زیر نکات مهم./5-      حاشیه نویسی./6-      خلاصه نویسی./7-       کلید برداری./8-      خلاقیت و طرح شبکه ای مغز


[ یادداشت ثابت - یکشنبه 01/5/31 ] [ 11:21 عصر ] [ غلامعلی عباسی ] [ نظرات () ]
  • .

مرسوم‌ترین روش مطالعه اصولی روشی پنج‌مرحله‌ای موسوم به  SQ3R است. این روش با زیرعنوان استراتژی مطالعه فعال نیز شناخته می‌شود. در این روش شما قرار است پنج اصل ساده را رعایت کنید. اصولی مطالعه صحیح طبق روش SQ3R از این قرار است:

پیش مطالعه (Survey)

مرحله‌ی پیش‌مطالعه قدم اول برای شروع هر مطالعه‌ی جدی است. این بخش از مطالعه بیش از هر قسمت دیگر نادیده گرفته می‌شود.

پیش‌مطالعه بر مهارت‌های تندخوانی متکی است. شما در این مرحله باید تمامی مطلب‌ها و مبحث‌هایی را که قرار است در طول یک نشست مطالعه کنید، به‌صورت کلی، از نظر بگذرانید. سرفصل‌های اصلی مطالب، مبحث‌های کلی قسمت‌هایی است که باید آن‌ها را نگاه کنید. همین‌طور راهنماها و علائم نگارشی به‌خوبی می‌توانند در این مسیر به شما کمک کنند؛ به‌صورت مشخص به عبارت‌های سیاه‌شده (بولد)، خطوط کج (ایتالیک و ایرانیک)، مطالب داخل گیومه و غیره دقت کنید.

هدف‌های مهم از پیش‌مطالعه از این قرار است:

  • بالابردن تمرکز حین مطالعه به‌دلیل ایجاد زمینه‌ی ذهنی بیشتر
  • هیجان یادگیری و یادگیری فعال به‌دلیل فعال‌شدن ذهن جست‌وجوگر
  • بالارفتن اعتمادبه‌نفس در هنگام مطالعه
  • تعامل با مطلب‌هاو مبحث‌ها به‌صورت دوطرفه

برای آشنایی بیشتر با تکنیک‌های تندخوانی در این مرحله این مطلب را بخوانید:

در وبینار تندخوانی و تقویت حافظه چه گذشت؟

سؤال‌کردن (Question)

با مرحله‌ی پیش‌مطالعه شما آماده می‌شوید که هدف‌های یادگیری در هر مبحث را برای خودتان مشخص کنید. در اینجا شما باید دست‌به‌نوشتن شوید و هر سؤالی را که به ذهن‌تان می‌رسد درباره‌ی مطلب پیش‌روی‌تان بنویسید. این سؤال‌ها کنجکاوی ذهن شما را بیشتر می‌کند و کمک می‌کند با متن تعامل برقرار کنید.

شما در این مرحله خواهید دانست که قرار است با درپیش‌گرفتن این اصل از روش مطالعه صحیح چه چیزی را بفهمید. این مرحله یادگیری فعال و تعامل شما با متن را به دنبال دارد.

مطالعه دقیق (Read)

قرار است در این مرحله موبه‌مو مطلب‌ها را مطالعه کنید. لازمه‌ی این کار این است که حتی مطلب‌هایی را که از قبل آموخته‌اید مجدداً و با نگاهی موشکافانه بخوانید.

واقعیت این است که مطالعه‌ی دقیق مطلبی که قرار است یاد بگیرید با خواندن متنی غیرجدی‌تر متفاوت است. در اینجا باید درست برخلاف خواندن متن‌های معمول و دم‌دستی، مانند مطالب فضای مجازی، عمل کنید. به‌قول معروف باید روزنامه‌ای خواندن را کنار بگذارید.

لازمه‌ی مطالعه‌ی دقیق این است که شما بتوانید متن را به‌صورت انتقادی بخوانید. به‌عبارت ساده و کاربردی، بدون فهم هیچ جمله‌ای و مبحثی نباید از آن عبور کنید.

یادآوری (Recite / Recall)

اگر گمان می‌کنید قرار است با یک بار مطالعه همه‌ی نکات مهم را به خاطر بیاورید سخت اشتباه می‌کنید. کمتر کسی، حتی با آماده‌ترین ذهن و در پیش‌گرفتن بهترین روش مطالعه، این توانایی را دارد.

قبل از یادآوری باید طرز مطالعه شما بر پایه‌ی تثبیت مبحث‌ها باشد. اصلی اساسی را در نظر آورید که پیش از این درمورد ویژگی‌های اصول مطالعه صحیح از آن صحبت کردیم: مطالعه‌ی صحیح مبتنی بر فاصله‌گذاری و تکرار در فواصل زمانی منظم است. شما باید زمان‌های مطالعه را در مقطع‌های زمانی کوتاه تنظیم کنید. این کار به شما کمک می‌کند که مطلب‌ها را در ذهن‌تان تثبیت شود.

به‌جای اینکه هر مبحث را به‌صورت پشت‌سرهم، مثلاً در یکی‌دو روز، بخوانید، باید مبحث‌ها متنوع کنید و آن‌ها در طول دوره‌های زمانی کوتاه‌مدت‌تر پراکنده کنید.

برای یادآوری، درست قبل از شروع به مطالعه‌ی ادامه‌ی مطلب، باید مباحث قبلی را ببرای خودتان یادآوری کنید.

مهم‌ترین تکنیک شما برای موفق‌بودن در این مرحله استفاده از نقشه‌ی ذهنی است. اگر با این تکنیک بسیار مهم آشنا نیستید، این مطلب را بخوانید:

نقشه ذهنی یا Mind Map چیست و چه کاربردی در مطالعه برای کنکور دارد؟

مرور (Review / Revise)

قرار نیست مطالب آموخته‌شده را تا روز آزمون رها کنید. شما باید در طول فاصله‌های زمانی منظم برای مرور کردن مطلب‌ها وقت بگذارید. پیشنهاد ما این است که یک روز در هفته (یا هر 10 روز یک بار) را به‌صورت متناوب به مرورکردن مبحث‌های قبلی آموخته‌شده اختصاص دهید.

نکته‌ی مهم برای مرور مطالب و مباحث استفاده از ابزار خودآزمایی است. خودآزمایی مهم‌ترین دستاویز شما برای مرور کامل مبحث‌هاست. برای استفاده‌ی اصولی از این ابزار این مطلب را حتماً بخوانید:

فاصله مطالعه و تست‌زنی باید چقدر باشد؟

طبعاً شما برای پیش‌بردن این اصول باید شرایطی را برای خود مهیا کنید که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت. پیش از پرداختن به آن شرایط اجازه دهید ابتدا به روش مطالعه صحیح برای کنکور کارشناسی ارشد بپردازیم.

روش مطالعه صحیح برای کنکور کارشناسی ارشد

پیش از این در مطلبی جداگانه به‌صورت مفصل درباره‌ی روش مطالعه صحیح برای کنکور کارشناسی ارشد صحبت کرده‌ایم. ما روشی را به شما پیشنهاد می‌کنیم که اغلب رتبه‌های برتر کنکور با استفاده از آن توانسته‌اند به نتیجه‌ی دلخواه خود برسند. به‌دلیل اهمیت مبحث خلاصه‌نویسی در دوره‌ی آمادگی برای کنکور کارشناسی ارشد و دکتری، این مطلب را ذیل مبحث خلاصه‌نویسی آورده‌ایم.

برای آشنایی با روش مطالعه صحیح برای کنکور کارشناسی ارشد روی این لینک کلیک کنید:

خلاصه نویسی به روش هاروارد را یاد بگیرید

پیشنهاد می‌کنیم در کنار این مطلب مطالب 12اشتباه رایج در خلاصه نویسی مطالب کنکور و خلاصه نویسی حرفه ای چه شرایطی دارد؟ و نکات مهم خلاصه نویسی اصولی برای کنکور را هم مرور کنید.

نکات اساسی مطالعه در دوره آمادگی برای کنکور ارشد

پیش از این به شرایط لازم برای اصول مطالعه صحیح اشاره کردیم. چند سطر پیش رو پیشنهادهایی را به شما ارائه می‌کند که بهتر بتوانید اصول صحیح مطالعه را اجرا کنید:

در جای مناسب مطالعه کنید!

اگر فکر می‌کنید اتاق پذیرایی یا نشیمن محل مناسبی برای مطالعه است، کار را برای خودتان دشوار کرده‌اید. پیشنهاد می‌کنیم حتماً پشت میز مطالعه کنید. دما و فضا و نظم‌وترتیب و شرایط محیطی را مهیا کنید. پیشنهاد جدی‌مان این است که لزوماً در یک مکان مطالعه نکنید. مطالعه و مرور مبحث‌ها در مکان‌های مختلف نقشی مهم در یادگیری و به‌یادآوری مطالب دارد.

زمان مطالعه را فقط مطالعه کنید!

اگر قرار است فقط 20 دقیقه هم مطالعه کنید، فقط به همین کار مشغول شوید. مطقاً هیچ چیز نباید مانع انجام این کار شود. پیشنهاد می‌کنیم گوشی تلفن‌همراه را در بی‌صدا کنید و در اتاقی دیگر بگذارید. این جمله‌ی کلیدی را هم دربرابر هر فکر اضافی به خاطر داشته باشید: «به‌وقتش…».

مطالعه را جدی بگیرید!

مشخصاً دو اصل را به‌صورت همیشگی رعایت کنید: 1. به‌محض نشستن پشت میز مطالعه کار را شروع کنید؛ 2. مطالعه را به عادت تبدیل کنید؛ 3. به برنامه‌ریزی‌تان پایبند باشید.

آموخته‌های خود را بیازمایید!

پیش از این در این باره صحبت کردیم. برای تأکید باید بگوییم این اصل مخصوصاً در دوره‌ی آمادگی برای کنکور کارشناسی ارشد و دکتری بسیار مهم است.

به‌صورت منظم و برنامه‌ریزی‌شده باید خودآزمایی کنید. برای این کار سه ابزار مهم دارید:

تست‌زنی برای آموزش

تست‌زنی اصولی روشی مهم برای آموختن مطالب است. ما پیش از این دو روش مهم تست‌زنی را آموزش و روش پیشنهادی را هم توضیح داده‌ایم. برای آشنایی با بهترین روش‌های تست‌زنی برای آموزش این مطلب را حتماً بخوانید:

 

کوئیزهای منظم

کوئیزها مبحث‌های کلی و سرفصل‌ها و نکات اصلی را هدف قرار می‌دهد. در این کوئیزها شما می‌توانید در فواصل کوتاه متوجه شوید کدام مبحث‌ها را درست نیاموخته‌اید و در کجا نقص دارید. حتماً کوئیزهای استاندارد را تهیه یا حتی خودتان تعریف کنید و به‌صورت منظم خودتان را بیازمایید.

آزمون‌های آزمایشی

آزمون‌های آزمایشی استاندارد بهتری روش برای آموختن مطالب، تثبیت یادگیری، هدف‌گذاری و برنامه‌ریزی مجدد و از همه مهم‌تر شبیه‌سازی کنکور است. این ابزار را حتماً باید در برنامه‌ریزی‌های خود جای دهید.

پیشنهاد ما این است که همین امروز برای ثبت‌نام در آزمون‌های آزمایشی ثبت‌نام کنید


[ یادداشت ثابت - یکشنبه 01/5/31 ] [ 11:19 عصر ] [ غلامعلی عباسی ] [ نظرات () ]


حال ساده I go .

حال استمراری I am going .

حال کامل I have gone .

حال کامل استمراری I have been going .

 

آینده ساده I will go .

آینده استمراری I will be going .

آینده کامل   I will have gone .

آینده کامل استمراری I will have been going .

 

آینده در گذشته I would go .

آینده در گذشته استمراری      I would be going .

آینده در گذشته کامل استمراریI would have been going .

آینده در گذشته کامل I would have gone .

 

گذشته ساده I went .

گذشته استمراری I was going .

گذشته کامل استمراری   I had been going .

گذشته کامل I had gone .

 


[ یادداشت ثابت - یکشنبه 01/5/31 ] [ 11:15 عصر ] [ غلامعلی عباسی ] [ نظرات () ]

                         -------------------------------

فقر یکی از روش های حکومت داری است که از قضا خوب جواب داده . جامعه فقیر فرصتی برای پرداختن به مسائلی غیر از نیازهای اولیه ش ندارد .

                         ----------------------------

هر کسی را همدم غم ها و تنهایی مدان .   

 سایه دنبال تو می آید ولی همراه نیست .

                           --------------------------

برای بعضی آدما محبت مثل فیلم خارجی بدون زیر نویس می مونه نمی فهمنش .

                      -----------------------

اگر می خواهید اخلاق کسی را امتحان کنید به او قدرت بدهید .

                         آبرهام لینکن

                       ---------------------------------

یک درخت می تواند شروع یک جنگل باشد .

یک لبخند می تواند آغاز یک دوستی باشد .

یک دست می تواند یاری گر یک انسان باشد .

یک واژه می تواند بیانگر هدف باشد .

یک شمع می تواند پایان تاریکی باشد .

یک خنده می تواند فاتح دلتنگی باشد .

یک امید می تواند رافع روحتان باشد .

یک نوازش می تواند راوی مهرتان باشد .

یک زندگی می تواند خالق تفاوت باشد .

امروز آن  « یک » باشیم .

                                -----------------------------

زندگی قصه مردیخ فروشی است که از او پرسیدند : فروختی ؟

گفت : نخریدند تمام شد .

                                       ---------------------

انسان دو سال نیاز دارد که حرف زدن بیاموزد اما پنجاه سال نیاز دارد تا بیاموزد کجا سکوت کند و کجا سخن بگوید .

                                --------------------------

نه تو آنی که همانی     نه من آنم که تو دانی

  ----------------

کسی که دروغ خودش را باور می کند .  " ابله " است .

کسی که سخنان دروغش شیرینه " شاعر " است .

کسی که علی رغم میل باطنی خود دروغ می گوید " همسر " است .

کسی که اصلا دروغ نمی گوید " مرده " است .

کسی که دروغ می گوید و قسم می خورد " بازاری " است .

کسی که دروغ می گوید و خودش هم نمی فهمد " پرحرف " است .

کسی که مردم سخنان دروغ او را راست می پندارند " سیاستمدار " است .


[ یادداشت ثابت - یکشنبه 01/5/31 ] [ 11:13 عصر ] [ غلامعلی عباسی ] [ نظرات () ]

1 – زندگی کردن در گذشته

2 – راضی نگه داشتن همگان

3 – ترس از تغییر

4 – کم ارزش کردن خودتان

5 – فکر کردن بیش از حد

رهبر اقتصادی مالزی :

دنیا به پستان گاو شیرده زورگوی خطرناکی بنام امریکا متوسل شد و حکومت ایران خود را بهزینه مردمان رودر روی شاخ های درنده او .

عمر تو اگر افزون شود از پانصد         افسانه شوی عاقبت از روی خرد

باری چو افسانه می شوی ای بخرد      افسانه نیک شو , نه افسانه بد

                                 ------------------------------

زندگی تکرار فرداهای ماست               می رسد روزی که فردا نیستیم

آنچه میماند فقط نقش نیکوست         نقش ها می ماند و ما نیستیم

                             --------------------------

سر خم نکرده ایم به درگاه این و آن       این است عیب ما که کس از ما نمی شود

                                   -----------------------

خلق را تقلید شان بر باد داد         ای دو صد لعنت بر این تقلید باد

                                ---------------------

 


[ یادداشت ثابت - یکشنبه 01/5/31 ] [ 11:12 عصر ] [ غلامعلی عباسی ] [ نظرات () ]

از چند دهه قبل معلمان دلسوز و فداکار این مملکت صدایشان را بلند کرده و با داد و فریاد اعلام می کنند که ای مردم ایران در بزرگترین و اساسی ترین وزارت خانه دولت که سرنوشت آینده این مرز و بوم را بر عهده دارد خیانت های پی در پی توسط خائنان صورت می گیرد . افرادی که خود بیسواد بودند و توان درس خواندن نداشتند از مدرسه فرار نموده و با سرکردن سه یا چهار سال در حوزه علمیه راهی جامعه شده و ظاهرا تبلیغ دین می کنند ولی امروزه همه این افراد جسارت یافته نماینده مجلس و وزیر و وکیل می شوند . این طبقه جدید جای کسب علم و تخصص را با کسب مدرک عوض کردند . گویی همه چیز حتی درس خواندن ؛ پژوهش و کسب تخصص هم ظاهری ؛ سطحی و ریاکارانه است .

خریدن مدرک یا مدرک گرفتن از راه های میان بر ؛ با اعمال نفوذ ؛ پول یا تهدید و با بهره بردن از رانت قدرت اما کسی را متخصص ؛ اهل فن و صاحب نظر نمی کند . اتفاقی هم نیست اگر وابستگان طبقه جدید ناچارند با کسانی کار کنند که در قد و قواره خودشان باشند .

این به معنای فقیر شدن منظم نظام مدیریتی پایین آمدن سقف تخصص و مهارت در تشکیلات حکومتی ؛سقوط دانش تخصص حکومت  و رواج حقه بازی علمی و شبه علم و شبه تخصص است . (1)

1 – ایران پسا انقلاب دفترچه راهنما نوشته مهرزاد بروجردی و کوروش رحیم خانی


[ یادداشت ثابت - یکشنبه 01/5/31 ] [ 11:9 عصر ] [ غلامعلی عباسی ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ

غلامعلی عباسی متولد 1340 دبیر بازنشسته زبان انگلیسی در شهرستان اردبیل هستم این وبلاگ دفتر یادداشت بنده است . هر مطلبی که به یادگیری بیشتر زبان انگلیسی کمک نماید و به نظر بنده مفید باشد در این وبلاگ جمع آوری نموده ام و با علاقه مندان به آموزش زبان انگلیسی به اشتراک گذاشته ام . در حد امکان منابع مطالب اعلام می گردد . امیدوارم مورد پسند و استفاده دانش آموزان و دانشجویان زبان انگلیسی واقع گردد .
موضوعات وب
صفحات دیگر
امکانات وب


بازدید امروز: 9
بازدید دیروز: 52
کل بازدیدها: 309989