به نام خدا
زبان انگلیسی در سال های اخیر به علت توجهی که از طرف دانش آموزان درباره ی آن صورت گرفته است از پیشرفت قابل توجهی برخوردار بوده است به طوری که در سال های اخیر بیش تر داوطلبان بین 60 تا 70 درصد پاسخ های مربوط به این درس را در کنکور سراسری درست جواب می دهند. بنابراین دقت داشته باشید که شما نیز در کنکور باید این حداقل را داشته باشید و اگر به فکر کسب رتبه های خیلی خوب و قبولی در رشته های موردنظرتان هستید باید سعی کنید درصد پاسخگویی به این درس را در کنکور افزایش دهید.
تعداد سوالات زبان 25 ومدت پاسخگویی 20 دقیقه می باشد تعدادسوالات درآزمون رشته زبان تخصصی 70 ومدت پاسخگویی 105 دقیقه می باشد.
برخلاف درس عربی که در آن قواعد و دستور زبان حرف اوّل را می زند در این درس حرف اوّل با معنای لغت و عبارات است . در آزمون زبان انگلیسی 5 تست مربوط به قواعد می باشد و بقیه ی سوالات مربوط به معنی لغات و جملات می باشند. علاوه بر این برخی از سوالات مربوط به قواعد را می توان با استفاده از معنی جملات پاسخ داد. در قسمتی از پرسش های این درس متنی به شما داده می شود که پس از خواندن آن به پرسش ها پاسخ دهید. در اینجا منظور دانستن لغات به تنهایی نمی باشد بلکه شما پس از خواندن متن و درک آن باید به پرسش هایی که در باره ی متن داده شده پاسخ دهید. لازمه ی درک متن ، دانستن معانی لغات و اصطلاحات به کار رفته در آن است .در هنگام خواندن متن ، زیر مباحث مهم مانند اسامی سال ها و همچنین موضوعات مهم و... خط بکشید تا در موقع پاسخ گویی به پرسش ها بتوانید از آنها استفاده کنید.
در بحث لغت آموزی توجه داشته باشید که لغت ها را در متن فرابگیرید و همچنین فقط به لغت های پایانی هر درس اکتفا نکنید، بلکه به لغات جدیدی که در متن درس یا تمرین ها مطرح شده اند نیز باید دقت داشته و آنها را نیز فرا بگیرید. شما می توانید برای یادگیری لغات ، یک دفترچه لغات تهیه کنید و تمام لغت های جدید را در آن یادداشت کنید. در بحث لغت آموزی زبان انگلیسی استفاده از فیش ها و خواندن فیش ها به روش لایتنر بسیار مفید می باشد.
در بحث گرامر به پسوندها و پیشوندها توجه کنید و قالب های دستوری زبان انگلیسی را فراگیرید. شناخت افعال و زمان های آنها و شناخت افعال بی قاعده قیدها انواع صفت ها انواع جملات (مثلاً جملات شرطی نوع اوّل دوم و سوم ) و... می تواند تست زنی شما را در این درس بهبود بخشد.
در سالهای اخیر بیشترین تاکید روی لغت و درک مطلب می باشد پس داشتن دایره ی لغات وسیع ، ضروری ترین توصیه ما به شماست .
یادگیری روزانه 15 تا 30 لغت را در برنامه مطالعاتی خود جای دهید بدین ترتیب تا زمان کنکور شما 4000 تا 8000 لغت فرار گرفته اید.
تعداد سوالات کنکور در این درس 25 سوال یعنی 100 تقسیم بر 25 = 4 پس پاسخگویی به هر سوال 4 % شما را جلو می اندازد .
اکثر داوطلبان گرامر را از روی جزوات می خوانند و معنی لغات را هم از آخر هر درس و یا لغتهای نوشته شده ، همراه با معنی ( به صورت فلش کارت و ....) حفظ می کنند .در حالی که لغات زبان بسیار زیاد و فرارند و باید راهکارهای بهتری برای یادگیری آنها به کار گیریم . چگونه ؟؟؟
1- کتاب زبان ( مخصوصا" پیش دانشگاهی ) را از ابتدا شروع می کنید به خواندن و در آوردن معنی لغات از دیکشنری ( زیرا لغتی که در جمله یاد گرفته شود و با پیدا کردن به حافظه سپرده شده باشد ، خیلی عمیقتر و بهتر از لغتی که خارج از جمله با معنی حاضر و آماده حفظ شده است ،در ذهن باقی می ماند.
2- تمام بخشهای کتاب زبان از جمله لغات ، متنها ، صورت و پاسخ تمرینها و....
را باید بخوانید و لغاتش را در آورید نه اینکه به لغات آخر هر درس اکتفا کنید .
3- یک دفترچه جداگانه برای جمع آوری لغات داشته باشید.
4- لغتها را سعی کنید با یک یا چند مترادف انگلیسی یاد بگیرید .
5- لغتهای مترادف و متضاد در کنار هم بسیار راحتتر به خاطر سپرده می شوند .
6- تستهای زبان را به صورت مخلوط بزنید نه طبقه بندی .
7-در هنگام زدن تست چه گرامر باشد چه درک مطلب و چه تست لغت ، صورت تست و گزینه ها را معنی کرده و لغات جدید را فیش برداری کنید.
این کار به شما کمک می کند دایره ی لغاتتان بسیار وسیع شود .
مخصوصا" اگر داوطلب شرکت در کنکور منحصرا" زبان هم هستید .
این یکی از کارهای واجب بر شما خواهد بود .
8- لغات زبان را ، از روی کتاب درسی خودتان و درجمله دوره کنید .
9- لغات مهم را فیش برداری کنید تا در وقتهای تلف شده بتوانید مروری برآنها داشته باشید.
10- هر روز تعدادی از لغات را در مکانهای مختلف خانه در معرض دید قرار دهید . از جعبه به یاد و فلش کارت استفاده کنید.
به طور کلی باید به این نکات توجه کنیم:
1- سعی کنیم واژه را در جمله معنی کنیم، آنقدر که برایمان در ترجمه آن جمله، سؤالی پیش نیاید. به عبارتی ترجمه لغت به لغت نشود و مفهوم کلی از جمله گرفته شود، به طوری که بتوانیم رابطه بین جمله و گزینه را درک کنیم.
2- بخشی از جمله که برایمان مهم به نظر میرسد را یادداشت کنیم. مثلاً در جمله زیر داریم:
:The police realized that the man was lying
واژه police با فعل جمع به کار میرود و فعل realize در واقع هم معنی با understand است و نیز فعل lying همان lie است که به معنی دروغ گفتن و دراز کشیدن است. با این استدلال تقریبآ به جمله تسلط معنایی داریم که به راحتی میتوانیم با آن کنار بیاییم.
3- قواعد هر درس را با یک مثال نوشته و آن را نمونهای برای جملات دیگر بدانیم. موارد خاص در بخش گرامر را نیز در محل دیگری یادداشت کرده و در صورت لزوم به آن رجوع میکنیم.
مثلآ در گرامر درس یک پیشدانشگاهی، هر جای جمله، کلمه or باشد، به احتمال بسیار زیاد گزینه whether درست است اما گاهی اوقات در حالت خاص، or را از جمله حذف میکنند (بیشتر وقتی با فعلwonder شروع شود.
I wonder whether to study physics
ترجمه بالا این چنین است: ماندم فیزیک بخوانم یا نه؟ – ترکیب «یا نه» در ترجمه آورده میشود اما در جمله وجود ندارد.
4- انتخاب درست کتب کمکآموزشی بسیار مهم است.
5- بخش reading هر درس، چه کتاب زبان 3 و چه کتاب پیش، باید چندین بار خوانده شود و ارتباط اجزای جمله را شناخت و ترجمه سادهای از هر جمله را در ذهن داشت.
6- بازگشت به متونی که مشکل هستند و یا قواعدی که فراموش میشوند و یا لغاتی که معانی مجازی دارند، بسیار ضروری میباشد.
7- دو بخش گرامر و لغت، بسیار راحت هستند و با دقت میتوان از عهده آنها برآمد اما برای بخش cloze passage و reading comprehension باید برنامهای خاص اتخاذ کرد. بخش گرامر تقریبآ 001 درصد از مطالب کتاب است و در بخش لغت، میتوان بیش از 80 درصد آن را در چارچوب کتاب داشت و شاید 02 درصد آن به خاطر برخورد با متن ترجمه جمله میباشد که فراگیران با میزان مهارتی که در امر ترجمه متون دارند، هر یک به نحوی با آن روبهرو میشوند. مثال:
.scientists………a new space craft
جمله فوق از درس 6 پیشدانشگاهی است. بدون دیدن گزینه میتوان حدس زد که برای واژهی spacecraft به معنی سفینه فضایی، واژههایی از قبیل: فرستادن، نشاندن، طراحیکردن، در مدار قرار دادن و کلماتی از این دسته میتواند باشد. شاید گزینهها این چنین باشد،
1-launched 2- magnified 3-processed 4 –explained*گزینه 1 صحیح است.
مثال بالا را میتوان جزو 80 درصدی دانست که ادعا میکنیم سؤال کنکور از کتاب است. اما به این مثال دقت کنید:
2. they did that experiment……Every body got pleased.
در جمله فوق میتوان حدس زد که نحوه آزمایشکردن مورد نظر است. لذا احتمالاً با یک قید، جمله کامل میشود و چون خوشحالی هر کس را به دنبال دارد، لذا قید مثبت باید در نظر بگیریم. اگر جواب واژه، considerably باشد، باید بگوییم که واژهی consider در کتاب است اما قید آن در کتاب نیست. اما میدانیم که پسوند able هم صفتساز است و هم نشاندهنده قابلیت و از طرفی پسوند ly قیدساز میباشد. بنابراین میتوان گفت: این جمله جزو 02 درصدی میباشد که فراگیر باید با استنباط آن را بپذیرد.
در ابتدا که متنخوانی میکنید، سعی کنید معنی کلی جمله را بفهمید و تلاش نکنید حتماً معنی همه واژهها را بدانید و یا لغت ترجمه کنید. بدانید که سؤالات چهار جوابی درک مطلب، تماماً در متن وجود دارد و شما با ارتباط دادن صحیح معنی بخشی از جمله متن با گزینه های مربوطه، میتوانید به گزینه درست برسید.بهتر است که در ابتدا با متون ساده و کوتاه و بدون توجه به سؤالات آن شروع کنید و فقط سعی کنید تا حدودی مفهوم داستان را درک کنید و بعد از مدتی میتوانید به سؤالات مربوط به متن نیز رجوع کنید. به هنگام خواندن متن، نکات زیادی را میتوانیم در نظر بگیریم که در این مقاله کوتاه نمیتوان به طور کامل به آن پرداخت.اما در مورد passage cloze باید گفت: ابتدا بدون توجه به گزینههای داده شده، متن را بخوانید تا مفهوم کلی مطلب را بگیرید و بعد با توجه به گزینههای داده شده و لغاتی که در اطراف محل نقطهچین است، سعی کنید با در نظر گرفتن پیکره معنایی واژهها، بهترین گزینه را انتخاب کنید.چه در متون درک مطلب و چه در متونcloze، بعد از بررسی جواب درست، بار دیگر به متون رجوع کنید و سعی کنید ارتباط صحیح و منطقی بین جواب و جمله مربوطه در متن بیابید